Tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK) bezetten lokale kunstenaars enkele ruimtes in Barak Bizar. Van maandag 28 april tot en met vrijdag 2 mei experimenteren ze ter plaatse met hun talenten. Tijdens het weekend van 3 en 4 mei kunnen bezoekers het resultaat van deze bezetting komen opsnuiven. Dankzij een bijzondere samenwerking met het Forum voor Vlaamse Vrouwen en het Frans Masereel Centrum kan er ook ter plaatse kunst gemaakt worden. 

Enkele kunstenaars gaan, na het avontuur van vorig jaar, opnieuw de uitdaging aan om hun talent te delen met de gasten van dagcentrum ’t Margrietje. Ze creëren samen bizarre kunst geïnspireerd op het thema ‘water en vuur’. Andere kunstenaars grijpen de kans om de lokale brandweermannen en de leegstaande gebouwen te portretteren of hun creaties op een geschifte manier te presenteren. Verschillende disciplines komen aan bod: fotografie, keramiek, schilderen, tekenen en beeldhouwen.

Op zaterdag 3 mei nodigt het Forum voor Vlaamse Vrouwen iedereen uit om zelf te komen graffiti spuiten en een ode te brengen aan de vroegere bewoners van Barak Bizar. Iedereen die zich geroepen voelt om zich gratis ongeremd uit te leven is welkom. Enkele echte graffitispuiters geven de deelnemers tips en leiden alles in goede banen. Inschrijven is verplicht en kan tot 27 april via het digitaal loket van de website van Kasterlee. Op zondag 4 mei installeert het Frans Masereel Centrum een mobiel zeefdrukatelier in Barak Bizar en kan iedereen gratis zelf een t-shirt of ander kledingstuk komen bedrukken met één van de prints die verwijzen naar het gebouw en de geschiedenis van de Kastelse brandweerkazerne. Dit initiatief is een unieke kans om een blijvende herinnering aan de oude gebouwen in de wacht te slepen.

Alle creaties die tentoongesteld worden zijn te koop. Wie een kunstwerk van ’t Margrietje koopt of op zaterdag 3 mei een glaasje komt drinken steunt de dagopvang voor personen met een beperking uit Tielen. Op zondag 4 mei organiseren enkele creatieve inwoners een originele markt met creatieve workshops, mooie handgemaakte, originele en tweedehands spulletjes. Bezoekers kunnen er ook proeven van zelfgemaakte desserten, lekkere vegetarische hapjes en eerlijke drankjes.

Wanneer – waar

Van 10 tot 17 uur

Barak Bizar – Binnenpad Kasterlee